Onwijze checklist


Een wereldreis voorbereiden kost veel tijd. Lijstjes maken en afvinken wat je nog moet regelen kan natuurlijk erg handig zijn. Eerlijk gezegd kwamen wij steeds weer met nieuwe ingevingen, van ohja! dit moeten we ook nog regelen. Je denkt misschien bijvoorbeeld niet snel aan het verlagen van je telefoon abonnement, wel zo slim even te doen. Hieronder lees je meer checklist punten voor jouw reis.

Het budget

Niet geheel onbelangrijk, bepaal van tevoren het budget voor jouw reis. In Azië kun je ongetwijfeld langer doen met je budget, hier is het leven niet zo duur. Ga je naar landen als Australië en Nieuw-Zeeland, dan zul je rekening moeten houden dat je meer geld uitgeeft. Bedenk dus goed naar welke landen je wilt reizen en wat dit ongeveer gaat kosten, zo stel je het budget samen. Handig is om een dagbudget bij te houden, dit kan met handige apps of gewoon op een kladblokje. Zo voorkom je dat je heel snel door je centen heen bent.


De reisroute

Welke landen wil je graag zien en welke route is het beste om te reizen. Denk hierbij aan de beste reisperiode van een specifiek land, dat je niet midden in het regenseizoen er naartoe vertrekt, tenzij je dit bewust wilt natuurlijk. Ook is het bijvoorbeeld handig te checken wanneer de vakantieperiodes beginnen in een specifiek land. Je zult merken dat in het hoogseizoen alles een stuk duurder is dan in het laagseizoen. 


Tickets

Mocht je nou exact weten naar welke landen je wilt reizen en hoelang je er wilt verblijven, dan kun je voor een 'RTW-ticket' (Round The Word ticket) ofwel wereldticket boeken. Organisaties als Killroy en KLM kunnen deze voor je samenstellen, maar dit kun je ook zelf. Let wel; met een RTW ticket mag je één jaar doen en je mag alleen in oostelijke en westelijke richting de wereld rondvliegen. De prijs van een RTW ticket is afhankelijk van de route die jij wilt reizen. Vaak is is het wel goedkoper dan losse tickets. Omdat je de stops en data van te voren vastlegt ben je niet heel flexibel meer. Wij hebben hier daarom bewust niet voor gekozen, we willen meer vrijheid en weten ook niet of we ook daadwerkelijk precies over een jaar terug zijn. Uiteraard hebben we wel een reisplan, maar willen ons er niet helemaal in vastbijten. Het is overigens wel goed om te weten dat wanneer je een ticket boekt naar een land, dat je ook al een uitreis ticket hebt geboekt. Of dit nu een vlieg,  bus of trein ticket is. Het land waar je naar toe reist wilt graag weten wanneer je ook weer opsodemietert. Zo moet je dus wel altijd een stapje voor zijn! 


Visa & Vaccinaties 

Voor bepaalde landen heb je een visum nodig. Een visum is een officiële toestemming om een land binnen te reizen en in dat land te mogen verblijven. Op deze manier kan het land controleren wie het land binnenkomt. Een visum kun je voor vertrek aanvragen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Een 'visa on arrival'  is een visum dat wordt afgegeven bij aankomst op de luchthaven. Vaak is een visum een bepaalde tijd geldig. Voor bijvoorbeeld Indonesië heb je een visum nodig als je langer dan 30 dagen verblijft. Check dit goed, dan kom je ook niet voor verassingen te staan. Daarnaast is het ook verstandig even je vaccinatieboekje te controleren of deze nog 'up to date is'. De veelal vereiste is de DTP en Hepatitis A vaccinatie. 


Abonnementen en verzekeringen

Wat doe je met je sportschool of Netflix abonnement? Zonde als je nog een aantal maanden betaald er geen gebruik van maakt. Wat men vaak vergeet is het telefoonabonnement. Verlaag deze of zeg hem op, want in het buitenland heb je toch geen MB's en belminuten nodig. Je maakt dan gebruik van de Wi-Fi van de plaatselijke accommodatie of restaurant. Je kunt vaak ook goedkoop een sim-only kaart kopen om ter plekke gebruik te maken van het internet op je mobiel. Daarnaast niet te vergeten is een reisverzekering! Veel standaardverzekeringen zijn niet geldig voor een reis van meer dan drie tot zes maanden, laat staan voor onbepaalde tijd! Veel keuze blijft er niet over. Dit vergt even wat tijd om uit te zoeken, zeker nu in deze coronapandemie, want wat wordt er wel gedekt en wat niet? Verzekeringen mag je niet in het buitenland verlengen, goed om te weten dus! Ga je ergens werken op reis? Check dan ook even hoe dit zit met verzekeringen en een werkvisum. In Australië en Nieuw-Zeeland heet dit een Working Holiday Visum en kun je hiermee wel tot een jaar werken en reizen. Uiteraard zijn daar wel een aantal voorwaarden aan verbonden, die je wel even moet doorlezen. 


Bankzaken

Zonder geld kom je natuurlijk nergens op reis. Tenzij je van plan bent te liften en te couch surfen. Zet je betaalpas op wereldwijd en neem een creditcard mee. In sommige landen kun je enkel met creditcard betalen en werkt de betaalpas niet. Het is misschien wel handig een VISA card aan te aan te schaffen, omdat deze in veel landen geaccepteerd wordt. Check ook even de geldigheid van je betaalpas en creditcard of deze nog ruim geldig is voordat je op reis gaat. 


Medicijnen 

Voor sommige medicijnen heb je een doktersverklaring nodig, deze kun je aanvragen via de huisarts. Op de verklaring staat wat voor medicijnen het zijn en waarom je deze gebruikt. Handig om deze verklaring in het Engels en Spaans aan te vragen. Zorg ervoor dat je voldoende meeneemt op reis. 


Internationaal rijbewijs 

Ga je toeren door bepaalde landen, dan zou het kunnen dat je een internationaal rijbewijs nodig hebt! Dit kun je eenvoudig checken via de ANWB site. Het internationaal rijbewijs kun je kopen bij de ANWB winkels. Het kost je ongeveer twintig euro en is een jaar geldig. Het is een vertaling van het Nederlandse rijbewijs in meerdere talen. Deze moet je naast je originele rijbewijs bij je hebben. Je Nederlandse rijbewijs blijft namelijk het officiële document.